Volver a empezar

Sofía Toro Prieto-Puga

17 Abr Volver a empezar

Sofía Toro, oro en Londres 2012, estrena en Barcelona su nuevo velero 470 con vistas a Río 2016

Fue uno de los momentos más eufóricos de los últimos Juegos Olímpicos. Támara Echegoyen, Ángela Pumariega y Sofía Toro ganaron, de calle, a lo bestia, del primero al último día, el oro de la nueva clase Elliott 6m en Londres 2012. Su coronación fue apoteósica y generó la admiración mundial. Nadie ganó como ellas. Y, al día siguiente, ya no tenían futuro. Así de duro. Así de injusto. Así de idiota. Una clase que se estrenaba en Londres iba a morir con la clausura de los JJOO.

Y ellas debían buscarse una nueva vida. Y, por lo visto, sin la ayuda de nadie. Y en ello está Sofía. Como está Támara. Y Ángela. Y tantas otras estrellas de la vela española que, no solo padecen la crisis(“no hay manera de encontrar apoyos, ni pequeños ni grandes patrocinadores”), sino la indiferencia de las autoridades. “Para la federación española, el CSD y el COE ya somos pasado. Haber ganado en Londres no nos sirve de mucho. Bueno, de nada. A nosotras –relata Sofía, recién salida del Mediterráneo, mientrasLaura Sarasola arregla los cabos en el barco–, lo que nos gusta, lo único que nos interesa y apasiona, es navegar, competir. Y, ahora, todo, todo, recae sobre mí: tuve que buscarme tripulante, comprar el 470, organizar mis viajes, contratar -de vez en cuando, si tengo algo de dinero- un entrenador, decidir en qué regatas competimos… No tiene sentido que nosotras tengamos que encargarnos de todo eso. Porque yo no tengo formación para ello y entierro miles de horas, cuando debería estar entrenándome a tope porque la clasificación para Río es durísima”.

Si no es Río, será Tokio

El barco acaba de llegar de Nueva Zelanda. “Y vale una pasta”. Como las velas. “Y, necesitamos, al menos, tres juegos. Y de los buenos; de lo contrario, te ganan las que llevan los buenos”. «Estamos muy solas, con muy poca ayuda, pero nos sobra ilusión”, señala Laura, de 19 años, la nueva compañera de Sofía, de 24. Las dos son de A Coruña. Las dos han tenido que dejar sus estudios en el INEF (“tratamos de hacerlos a distancia, pactar exámenes, aplazar citas… es todo muy difícil”) y viven a salto de mata. Hoy, en Barcelona; mañana, en Palma; pasado, en Italia… “Es como si persiguiésemos el viento, pero lo que perseguimos es prepararnos lo mejor posible y, sobre todo, tratar de arañar alguna ayuda para completar nuestras necesidades más inmediatas y pelear por la plaza olímpica en el Mundial de Israel, en octubre”. “Pero –añade sonriente Laura– si no vamos a Río 2016, iremos a Tokio 2020. ¡Vaya que sí!”.

Gracias al Ayuntamiento de A Coruña, acaban de pellizcar una ayudita de su tierra. ¡Ojito! El patrocinador se llama ‘O primeiro Picasso. A Coruña 2015. 120 anos depois’, una exposición sobre las primeras obras que el artista malagueño pintó en Galicia. Algo es algo. Laura no tiene beca alguna y a Sofía se le acaba ya y nada sabe del famoso plan ADO. “Mejor no decir nada… de momento”. Se las ve tan felices, tan soñadoras, tan ilusionadas, que no les sale ni media mala palabra. Quisieran sentirse queridas por los suyos, respaldadas, pero no les importa tener que volver a ganarse la ayuda que, por buenas, por campeonas, merecen, necesitan.

“Ahora me doy cuenta del trabajo tan bestia que hizo Támara en su momento cara a Londres 2012 –comenta Sofía–. A ninguna de nosotras nos gustan las cosas que no tienen que ver con las olas, el viento o el mar, como es negociar con ejecutivos, buscar patrocinadores y discutir con directivos. Nosotras estamos hechas para el mar y el viento, no para los despachos”.

EMILIO PÉREZ DE ROZAS

http://www.elperiodico.com/es/noticias/deportes/volver-empezar-una-campeona-olimpica-4106671

 

Tornar a començar

Sofía Toro, or a Londres 2012, estrena a Barcelona el seu nou veler 470 de cara a Río 2016

 

Va ser un dels moments més eufòrics dels últims Jocs Olímpics. Támara Echegoyen, Ángela Pumariega i Sofía Toro van guanyar, sense esforç, amb molta diferència, del primer a l’últim dia, l’or de la nova classe Elliott 6m a Londres 2012. La seva coronació va ser apoteòsica i va generar l’admiració mundial. Ningú va guanyar com elles. I, l’endemà, ja no tenien futur. Així de dur. Així d’injust. També així d’idiota. Una classe que s’estrenava a Londres moriria amb la clausura dels Jocs.

I elles havien de buscar-se una nova vida. I, pel que es veu, sense l’ajuda de ningú. I en això està treballant Sofía. Com Támara. I Ángela. I tantes altres estrelles de la vela espanyola que no només pateixen la crisi («no hi ha manera de trobar suports, ni petits ni grans patrocinadors»), sinó la indiferència de les autoritats.«Per a la federació espanyola, el CSD i el COE ja som passat. Haver guanyat a Londres no ens serveix de gaire. Bé, de res. A nosaltres -explica Sofía, acabada de sortir del Mediterrani, mentre Laura Sarasola arregla les cordes al vaixell-, el que ens agrada, l’únic que ens interessa i apassiona, és navegar, competir. I, ara, tot, tot, recau sobre mi: vaig haver de buscar-me tripulant, comprar el 470, organitzar els meus viatges, contractar -de tant en tant, si tinc una mica de diners- un entrenador, decidir en quines regates competim… No té cap sentit que nosaltres hàgim d’encarregar-nos de tot això. Perquè jo no tinc formació per a això i hi enterro milers d’hores, quan hauria d’estar entrenant-me al límit perquè la classificació per a Río és duríssima».

Si no és Río, serà Tòquio

El vaixell acaba d’arribar de Nova Zelanda. «I val una pasta». Com les veles. «I, en necessitem, almenys, tres jocs. I dels bons; contràriament, et guanyen les que porten els bons». «Estem molt soles, amb molt poca ajuda, però ens sobra il·lusió», diula Laura, de 19 anys, la nova companya de Sofía, de 24. Totes dues són de la Corunya. Totes dues han hagut de deixar els estudis a l’INEF («mirem de fer-los a distància, pactar exàmens, ajornar cites… tot és molt difícil») i viuen sempre corrent. Avui, a Barcelona; demà, a Palma; demà passat, a Itàlia… «És com si perseguíssim el vent, però el que perseguim és preparar-nos tan bé com puguem i, sobretot, mirem d’esgarrapar alguna ajuda per completar les nostres necessitats més immediates i lluitar per la plaça olímpica al Mundial d’Israel, a l’octubre». «Però -afegeix somrient Laura- si no anem a Río, anirem a Tòquio 2020. ¡I tant que sí!».

Gràcies a l’Ajuntament de la Corunya acaben de pessigar una ajudeta de la seva terra. ¡Ullet! El patrocinador es diu O primeiro Picasso. A Coruña 2015. 120 anus depois, una exposició sobre les primeres obres que l’artista malagueny va pintar a Galícia. Una cosa o altra. Laura no té cap beca i a Sofía ja se li acaba i no sap res del famós pla ADO. «Val més no dir res… de moment». Se les veu tan felices, tan somiadores, tan il·lusionades, que no els surt ni mitja mala paraula. Voldrien sentir-se estimades pels seus, recolzades, però no els importa haver de tornar a guanyar-se l’ajuda que, per bones, per campiones, mereixen, necessiten.

«Ara m’adono del treball tan bèstia que va fer Támara en el seu moment de cara a Londres 2012 -comenta Sofía-. A cap de nosaltres ens agraden les coses que no tenen a veure amb les onades, el vent o el mar, com és negociar amb executius, buscar patrocinadors i discutir amb directius. Nosaltres estem fetes per al mar i el vent, no per als despatxos».

EMILIO PÉREZ DE ROZAS

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/esports/tornar-comencar-4106671

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Share This